#Verstandig off piste: met kennis beslissen

Backcountry, freeriden, off piste, stukje poeder, even onder de lift door….. wie doet het niet? Maar hoe beslis jij of het verstandig is? Daal je af omdat het er goed uit ziet, omdat er nog geen sporen staan, omdat er juist wel sporen staan, omdat je die afdaling eerder gedaan hebt? Of gebruik je een lawinebericht en een beslisstrategie? (beter!)

Poeder rijden buiten de piste is een risicosport, waarbij in de Alpen meer dan 100 lawinedoden per jaar vallen. Honderden mensen belanden in gletsjerspleten en ook dat loopt niet altijd goed af. Om te voorkomen dat ook jij slachtoffer van je favoriete sport wordt, is er het non-profit Snow Safety Center. Het is een stichting die in 2006 is opgericht. Het Snow Safety Center is een kenniscentrum op het gebied van veiligheid buiten de piste. Dat wil zeggen dat we kennis naar Nederland halen door internationale cursussen te volgen en congressen te bezoeken. Die kennis geven we vervolgens door  in onze trainingen waar je leert verstandig onderweg te zijn buiten de piste. Dit zijn geen vrijblijvende ‘kennismakingscursussen’, maar complete opleidingen voor freeriders.

Lawine I, II en III

Er zijn drie niveaus lawinetraining, Lawine I, II en III. Met altijd de theorie in Nederland en de praktijk in de Alpen. De theorie kan ook zonder praktijk gevolgd worden.

Lawine I is voor iedereen die nog nooit een serieuze cursus heeft gevolgd; de basis voor verstandige freeride in een skigebied. Sneeuw herkennen, beslissingen nemen, lawineberichten doorgronden, lawineredding, enz, enz. Twee dagen theorie en vier dagen praktijk. De theorie is overigens ook online te volgen (4 avonden)!

Lawine II is voor mensen die Lawinecursus I achter de rug hebben, of die bijv. een ‘Alpinkurs’ bij een ski- of snowboardlerarenopleiding hebben gevolgd.Je leert grotere projecten aan te pakken: omgang met hoogtekaarten, oriëntatie, routes plannen (en zelfstandig uitvoeren!) in en buiten een skigebied. Twee dagen theorie en vier dagen praktijk.

Lawine III is voor freeriders die Lawine II achter de rug hebben en zich willen perfectioneren. Lawine III gaat echt diep op de materie in en hier valt uiteindelijk alles op zijn plek. Je leert autonoom (onafhankelijk van een lawinebericht) beslissingen te nemen: skigids niveau! Eén dag theorie en vier dagen praktijk.

P.S: Twee dagen theorie kan ook bestaan uit 4 avonden!